התקופה הנוכחית זימנה לנו התמודדויות חדשות/ישנות ואין מתאימה ממילה טלמן לכתוב לכן פוסט אורח ומאוד יסודי כדי להבין שלכל שאלה יש תשובה לקראת הבעיות שהביאה איתה הקורונה לגבי החזרה למסגרות.
הקשיים הצפויים:
▷ קושי להיפרד בבוקר.
▷ התאמת סדר היום שלו לסדר היום של הגן.
▷ הפעם הראשונה שהולכים ומשאירים אותו בגן.
▷ שנת הצהריים הראשונה בגן (שכן שינה = פרידה = לחוש בטוח במקום בו אתה נרדם).
▷ רגרסיה בשינה.
▷ רגרסיה בהתנהגות.
▷ רגרסיה בתזונה.
▷ לגדולים: רגרסיה בגמילה מחיתולים.
לעבור את הקליטה בשלום:
▷ הכנה מוקדמת לילד יכולה לסייע רבות:
• לערוך מפגשים חברתיים עם תינוקות אחרים בחוגים, סדנאות ומפגשים עם אמהות נוספות.
• לא להתבייש "לשחרר" ולתת מגיל מספר חודשים לאמא / דודה / סבתא / בייביסיטר לשמור על התינוק, אפילו לכמה שעות, על מנת שיתרגל לנוכחות אחרת ולא רק של אמא.
• לחשוף אותו למשחקים שונים ופעילויות שונות על מנת שעודף הגירויים לא יקשה עליו בגן.
▷ חשוב לעשות הכנה לתינוק בנושא פרידה והבנה שאמא שם גם כאשר הוא לא רואה אותה:
• לשחק איתו משחקי "קוקו", כך שיבין שגם כאשר הוא לא רואה אותך – את תמיד תחזרי;
• כשיוצאת מהחדר לומר "אמא כבר חוזרת" ואכן לחזור אחרי דקה;
• לעבוד על כך שיידע לשחק בכוחות עצמו על השמיכה ולא רק עם אמא.
הדבר יקל עליו במעבר לגן.
• לאחר תחילת הגן, בשעות היום להקדיש הרבה זמן איכות של אחד על אחד, חום, אהבה
והרבה חיבוקים ונישוקים מבלי לענות לטלפונים ומיילים בזמן המועט שנשאר לנו ביחד מרגע
שאספנו אותו מהגן ועד ההשכבה לשנת הלילה.
הימים הראשונים של ההסתגלות
▷ יש לעשות את ההסתגלות והפרידה באופן הדרגתי במשך כ-5-7 ימים: ביום הראשון נשארים איתו כל הזמן, ביום השני נפרדים ל-15 דקות עד שעתיים (עד שהצוות קורא לכם), ביום השלישי עד לארוחת הצהריים, וביום הרביעי נשארים לשנת צהריים. אני ממליצה בפעם הראשונה שהילד ישן שנ"צ בגן, להקפיד על איסוף ברגע שמתעורר.
▷ חשוב להתעקש על קליטה הדרגתית גם אם הגננת מסרבת, אבל חשוב לא להיסחף מעבר לשבוע או להישאר יותר מדי זמן (מעל לשעה) כי הדבר עלול להפריע לילדים האחרים, הנוכחות של אמא אחת
(ושלהם לא…) מהווה מסיח משמעותי עבורם.
▷ ציוד. ניתן ורצוי לתת לילד חפץ מעבר שהוא קשור אליו עם ריח של אמא על מנת להקל עליו את
המעבר וההתמודדות עם הפרידה, כך שיהיה איתו חפץ מוכר ובטוח שמסמל עבורו את הבית ואת הוריו.
▷ לא לשכוח: מוצץ, סדין, שמיכה, חיתולים, מגבונים לחים, בקבוקים ותמ"ל / חלב אם, בגדים להחלפה,
בקבוק מים.
▷ איך נפרדים נכון? חשוב כשיוצאים מהגן לתת חיבוק ונשיקה, להגיד "אמא תחזור יותר מאוחר לקחת אותך" (גם אם לא מבין בהתחלה…), להיפרד ולצאת. גם אם מתחיל לבכות בדרך החוצה, חשוב לא להסתובב לאחור ושוב להתחיל את הפרידה מאפס. הדבר מערער את בטחונו בגן ובמטפלת ומעביר לו את המסר שכנראה אמא לא בוטחת במקום ובצוות אז למה שאני אבטח בו?
▷ חשוב להעביר את הילד לידיים של אחת המטפלות שתחבק אותו ותהיה איתו בזמן שאתם הולכים,
שלא יחוש שהלכתם והוא נשאר לבדו אלא תמיד יש מישהו שנמצא איתו ושומר עליו.
▷ בכי. שימו לב שברוב המקרים רק לאחר שלושה ימים יתחיל הבכי, רק אז הם מבינים שהשינוי הזה הוא לא זמני אלא קבוע ומתנגדים. זה לא אומר שלא טוב להם, אלא שקשה להם בהתחלה, כמו לכולם, כמו לכולנו. אם הבכי ממשיך מעבר לחודש הראשון של ההסתגלות – יש לבדוק בתשומת לב ולעומק האם
טוב לו שם או אם יש בעיה במקום.
▷ התאמה לסדר היום בגן: אני ממליצה להיענות באופן אישי לצרכיו כל עוד יש לו את הפריבילגיה לכך בבית. זה גם תלוי בגן ובגיל: עד גיל שנה רצוי להיכנס למסגרת שתספק את צרכיו אינדיבידואלית, כלומר להשכיב כשיהיה עייף ולתת לאכול כשיהיה רעב ולא באופן אחיד לכל הילדים. כל ילד והצרכים שלו, הבשלות שלו, שעת ההשכמה שלו, בשלות למוצקים משלו וכו'. מעל גיל שנה נוטים לאחד את סדר היום, גן טוב יאפשר גם שנת בוקר קצרה למי שעדיין זקוק לה כאשר הולכים לישון בסביבות 12:30-13:00 לשנת צהריים.
▷ מומלץ להכין מסמך על הילד וההרגלים שלו, שיהיה קצר ותכליתי אך מספק תמונה מלאה (הרגלי תזונה, שינה, חוזקות ואתגרים).
מה עושים כשיש רגרסיה בשינה
▷ התינוק, שרגיל לאמא כל הזמן, מתחיל לבקש את נוכחותה בלילות כ"פיצוי" על היעדרה במהלך היום. אמא מבולבלת, מותשת ומונעת מרגשי אשמה, מתחילה לתת לו בקבוק/הנקה או אף לשחק איתו במהלך הלילה. מכאן הדרך לרגרסיה בלילות – קצרה.
▷ העצה החשובה ביותר: מניעה, כמובן. אם תבססו הרגלי שינה טובים עוד לפני הכניסה למסגרת, הרגרסיה תהיה קלה וקצרה יחסית.
▷ יש לשמר את ההרגלים הקודמים עד כמה שניתן, ובמקביל להעניק לו תשומת לב רבה יותר,
למשל: להאריך את טקס השינה, אך לא להכניס גורמי תלות חדשים - לא להכניס ארוחות נוספות בלילה,
לא לקחת למיטת ההורים וכד'.
▷ אם התינוק מגלה קושי, ניתן ללכת שלב אחד אחורה ולהישאר איתו בחדר עד שיירדם. הדבר יעניק לו ביטחון. אחת לכמה ימים לנסות שוב להשכיב ולצאת כרגיל (אם מדובר בתינוק שכבר למד להירדם עצמאית).
▷ לגבי התעוררויות בלילה: אם לפתע הוא מתחיל להתעורר מספר פעמים בלילה, הדבר טבעי ומובן.
לאור הפרידה, הוא מחפש את נוכחותכם בלילה. אם קורא לכן, יש ללחוש ששש מבחוץ תחילה שיבין שאתם כאן גם אם לא רואה אתכם, ורק אז להיכנס פנימה ולהרגיע בדיבור ובמגע אם יש צורך. כאשר רגוע יש להרדים כרגיל (עצמאית אם הוא יכול או עם נוכחות, על פי הצורך).
רגרסיות אחרות
▷ רגרסיה בתזונה. לעיתים הרגרסיה מתבטאת בסירוב לאכול מוצקים בגן. אפשר להירגע: זה שלב זמני וחולף, את השלמת המוצקים יעשה בבית ועם הזמן יצטרף לכל הילדים בזמן האוכל. אין לשדר לחץ ומצוקה אלא לתת לו את הזמן שלו.
▷ רגרסיה בהתנהגות. דרישה ל"ידיים", התקפי זעם, בכי, היצמדות להורה, סירוב לעשות דברים (אמבטיה למשל) ועוד. טיפ: הרבה אורך רוח, סבלנות, הבנה והכלה. יש לתת לו את תשומת הלב לה הוא זקוק, בפרט ב"מעברים" כגון כניסה לאמבטיה, הליכה לישון, תזוזה ממקום למקום ועוד. כמה שיותר תשומת לב אישית תעביר את התקופה בקלות עד להסתגלות.
עם זאת, יש לשמור על סדר היום הרגיל והקבוע, ההרגלים והחוקים הקיימים בבית, לשמור על גב יציב ואיתן שהילד יידע ששום דבר לא השתנה ושההורים שם בשבילו בדיוק כמו תמיד. זה יעביר לו את המסר שאפשר להירגע ולשחרר.
▷ רגרסיה בגמילה. תופעה נוספת היא חזרה לפספוסי פיפי וקקי עבור ילד גמול מחיתולים. יש לזכור שאין לכעוס עליו, הוא לא עושה בכוונה אלא זה אחד הביטויים לחששות שלו ולהסתגלות
▷ להתמקד בשינוי אחד. חשוב שלא לנסות לגמול את הילד מחיתולים או מהנקה / בקבוק בדיוק בכניסה לגן. יש לתת לו לפחות חודש של הסתגלות וגיוס כוחות נפשיים לפני שפוצחים בשינוי אחר.
▷ התמודדות אינדיבידואלית. זכרו: אורכה של הרגרסיה יכול להגיע עד חודש לכל היותר, אך מצד שני הדבר לא מחייב שתהיה רגרסיה. כל ילד ומידת ההסתגלות האישית שלו לשינויים וחידושים בשגרה המוכרת.
▷ שימור. לאחר הכניסה לגן, מומלץ מאד לוודא באופן יומיומי עם הצוות איך עבר עליו היום, ולא רק מבחינת מספר חיתולים, אוכל ושינה. יש לשאול על מצב הרוח שלו, האם בכה הרבה או מעט, מה הרגיע אותו, האם נצמד למטפלות או הצליח לשחק קצת בכוחות עצמו וכד'. לא להסתפק בתשובה "הכל בסדר".
*המדריך מנוסח בשלון זכר, אך כמובן מכוון לשני המינים.
**כמו כן מיועד לתינוקות ופעוטות, כמובן שיש להתייחס למידע בהתאם לשלב ההתפתחותי בו נמצא תינוקכם/ילדכם כרגע. אין התמדריך מהוות תחליף לייעוץ רגשי/פסיכולוגי/רפואי.
קצת עלי:
אני מילה טלמן, יועצת שינה לתינוקות ופעוטות,
בעלת מרכז "פשוט לישון טוב".
אמא ל2- בנים מתקתקים בני 3.5 ו-5.5.
כשכל אחד מהבנים שלי נולד, נולדה גם אמא עייפה מאוד,
עם המון קשיי שינה.
לאחר שהצלחתי לסדר את השינה של הבנים הפרטיים
שלי והרגשתי איך החיים שלי ממש השתנו בעקבות כך,
החלטתי שאני חייבת לחלוק את כל הידע שלי עם משפחות עייפות ומתוסכלות כמו שאני הייתי!
והיום אני מובילה יד ביד אימהות עייפות לעבר לילות מלאים בשינה טובה והרדמות קלות ורגועות.
פייסבוק: פשוט לישון טוב-מילה טלמן
נייד: 058-5995222
Comentários